Μέθοδοι Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται

 

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Η Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Θεραπευτηριου Μετροπολιταν ειναι δυναμικότητας 26 κλινών και μπορει να διεκπεραιώσει ανετα 30-40 χημειοθεραπείες ημερησίως .Ευρίσκεται στον 2ο οροφο του κεντρικου κτιρίου του Νοσοκομείου σε αυτοτελή χώρο.

Στον ιδιο χώρο ευρίσκονται τα γραφεία των ιατρών και ο νοσηλευτικός σταθμός.Οι διαλύσεις των Κυτταροστατικών γίνονται σε κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο στο Κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου στον ιδιο χώρο με την Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας .

Λειτουργει καθημερινώς εκτος Σαββατου και Κυριακής απο τις 7.30 εως τις 16.00.

Ο ασθενής κατα την προσέλευση του ολοκληρώνει τα διαδικαστικά της εισαγωγής του στο γραφειο εισαγωγών στο γραφείο της Μονάδας.

Ακολούθως συναντάται με τον θεραποντα ιατρό στο γραφείο των ιατρών της κλινικής οπου αναφέρει οσα συνέβησαν απο την προηγουμενη θεραπεία δηλαδή την πορεια των συμπτωμάτων,νεες ανεπιθύμητες ενέργειες η καινουρια προβλήματα  αλλα και την βελτίωση η εξαφάνιση ενοχλημάτων η αλλων προβλημάτων που οφειλονται στην ασθένεια η στην εφαρμοσθείσα θεραπεια.Ελέγχονται οι αιματολογικές και βιοχημικές παράμετροι και διδεται η εγκριση η η αναβολή της θεραπείας.Εαν χρειασθει μπορει να ζητηθει και κλινική εξέταση η προσφατες εξετάσεις αιματος.

Ο ασθενής οδηγειται στο δωμάτιο του για την  χημειοθεραπεία οπου γινονται οι απαραιτητες αιμοληψίες και φλεβοκεντήσεις .

Όταν διαπιστωθει η αιματολογική δυνατότητα του ασθενούς να λάβει την προγραμματισμένη θεραπεία ,ο ιατρός του αναγράφει σε ειδικό έντυπο τα φάρμακα της χημειοθεραπείας,την κατάλληλη για τον συγκεκριμμένο ασθενή ποσότητα και τον τρόπο χορήγησης.

Τα φάρμακα διαλύονται σε ειδικό χώρο και η θεραπεία ολοκληρώνεται στο δωματιο του /της ασθενούς.Μετα το περας της χημειοθεραπείας ο ασθενής και οι συνοδοί του λαμβάνουν το εισιτήριο της επόμενης θεραπείας ,οδηγίες  καθώς και τις απαραιτητες αιματολογικές η απεικονιστικές εξετάσεις που πρεπει να εχει μαζί του την επόμενη φορά.

 


 

 

Θεραπείες και ογκολογικά συμβούλια

Οι χημειοθεραπείες χορηγούνται καθημερινώς εκτος Σαββατου και Κυριακής απο τις 7.30 εως τις 16.00.

Οι ασθενεις προσέρχονται απο τις 8.00 εως 8.30 για το πρωινό ωράριο η  απο τις 11.00 εως 11.30 για το μεσημβρινό ωράριο.

Εξετάζονται ολοι οι ασθενείςκαι γινεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονική αναγραφή εξετάσεων.

Καθε Πεμπτη γινεται εσωτερικό ογκολογικό συμβουλιο με τους Ιατρους της Γ Ογκολογικής Κλινικήςς και συναδελφους ολων των αλλων ειδικοτήτων κυρίως ιατρικής απεικόνισης,χειρουργικών ειδικοτήτων ,πυρηνικής ιατρικής,παθολογοανατομοι και αλλοι.

Καθε Δευτέρα  απογευμα γινεται Ογκολογικό συμβουλιο για ασθενεις με καρκίνο του μαστου  με την χειρουργική κλινική Μαστου  και το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο οποίο συμμετέχουν η Β και Γ ογκολογική κλινική καθώς και το παθολογοανατομικό τμήμα .

Καθε Τρίτη μεσημέρι γινεται διδακτικό ογκολογικό συμβούλιο με συμμετοχή του συνόλου των ιατρών του Θεραπευτηρίου